Referat från Garudas ERFA-dag 2016

Referat från Garudas ERFA-dag 2016

Live

2016 års ERFA-dag inleddes med att ett femtiotal glada Garudianer samlades till lunch på Malmö Live. Det var inte direkt ett tyst och dämpat gäng, utan stämningen hamnade genast på topp. Deltagarna kom från Jämtland i norr till Ystad i söder, alla med en sak gemensamt – de vet en hel del om hur de kan använda både Huvud, Hjärta och Ben för att skapa härligt erfarenhetsutbyte!

Nyheter

Efter en god lunch inleddes dagens program med en presentation av senaste nytt från Garuda – alla nyheter som redan kommit och de som står för dörren under hösten.

Nyheter

Workshop – FokusKortenFokuskort SWE

En av de nyheter som Garuda presenterade var den kortlek tagits fram till FokusProfilen. Deltagarna fick i en workshop arbeta med korten och byta tankar och idéer kring hur de skulle vilja använda korten i olika sammanhang i sina verksamheter. Skratten var många och de kreativa diskussionsvågorna gick höga – och är du nyfiken på resultatet av deltagarnas spånande kan du ta del av det här: Så här kan du använda FokusKorten.pdf

Föreläsarna

Så var det dags för eftermiddagens första gästföreläsare, Margareta Hjortmar, som berättade om hur Region Skåne arbetar med strategisk kompetensförsörjning. Hon återgav en spännande och inspirerande väg – från strategisk planering till konkret resultat.

Därefter kikade vi in i byggbranschen genom Marie-Louise Moberg och Johan Hylén från Servicekuben. De tar hjälp av Garudas verktyg FokusProfilen och BasProfilen för att medarbetarna bättre ska förstå varandra – och sig själva. Men också för att bättre kunna bemöta samarbetspartners och kunder på ett tydligt och respektfullt sätt. Detta har lagt grunden för en trivsam och framgångsrik arbetsplats. Nyligen belönades Servicekuben med Competensumpriset – grattis!

Efter en välförtjänt paus med smarrig fika, lämnades ordet till sista talaren för dagen, Sara Smetana från Ikano. Hon redogjorde för hur man inom Ikano ytterst strukturerat arbetar med Employer Branding – ett digert arbete som imponerar!

Skybar med mingelGaruda_ERFA_2016 (19)

Som aviserat öppnade Malmö Lives Skybar 30 minuter innan ordinarie tid exklusivt för oss, och dagen avslutades med ett glas bubbel, glatt mingel-babbel och en fantastisk utsikt över ett Malmö som för dagen bjöd på strålande väder.

Vill du se fler bilder från dagen? I vårt nästa utskick av GarudaNytt kommer du hitta en länk till bilderna. Får du inte vårt nyhetsbrev kan du alltid kontakta oss på info@garuda.se 

Tack alla som var med och bidrog till att göra årets ERFA-dag riktigt lyckad!
Garudagänget

 

Några ord från dagen:

Christina Appelqvist, Länsförsäkringar SkåneChristina Appelqvist
”Det har varit en väldigt spännande och intressant dag. Jag är ansvarig för all intern och extern rekrytering på Länsförsäkringar Skåne och jag använder KompetensProfilen mycket. Men det är alltid intressant att höra hur andra använder samma verktyg på fler sätt än man själv gör.

BasProfilen hade jag inte så bra koll på. Är man ute efter ett verktyg som inte tar så lång tid att återkoppla känns Basprofilen som ett alternativ och mjukare steg.”

 

Eva Marminge, Competensum

Eva Marminge”Jag har fått nya idéer med mig hem, och också fått bekräftat det jag själv tycker: att FokusProfilen är en väldigt enkel och tydlig modell som gör att man snabbt får ett gemensamt språk i organisationen. Man behöver inte vara HR-utbildad eller ha någon beteendevetenskaplig bakgrund för att förstå eller jobba med den. Den vänder sig till alla! Vi använder i första hand FokusProfilen, i utveckling för yrkesskolestuderande och vuxenstuderande, i rehabsamtal och som komplement i rekrytering. Men vi vill jättegärna att det ska spridas i hela organisationen att jobba med det här.

Det är alltid fascinerande att höra hur man kan jobba med employer branding. Och väldigt angeläget att man gör det, när omvärlden snurrar allt fortare. Vi bör bli bättre på att bedöma kompetens och koppla det till employer branding, inte minst internt så att det man säger utåt blir autentiskt.”

 

Mikael Sjöholm, Klippans kommunMikael Sjöholm
”Jag tycker dagen har varit väldigt spännande med trevliga föreläsare och det var intressant att höra hur ett byggbolag jobbar med HR-frågor. Under workshopen fick vi titta på en kortlek som Garuda tagit fram.
Vi tog fram förslag på hur man kan använda kortleken: till exempel som en öppningsgrej på arbetsplatsträffar och vid snabbrekrytering. Jag har jobbat mycket med Garudas KompetensProfil, men inte med den här kortleken och jag skulle gärna vilja ha en sådan på min arbetsplats. Jag tror definitivt att vi kan ha nytta av det här!”

 

Åsa Kajrup, Entry Point North

Åsa Kajrup”Det är trevligt att komma ut och träffa andra användare, utbyta erfarenheter, få många idéer och nätverka. Vi har fått spännande perspektiv och tips, både i det lilla och i det stora. Det var intressant att höra hur Servicekuben jobbat med FokusProfilen och att jämföra med hur Region Skåne arbetar, som har en annan utmaning med många fler anställda.

Jag kan absolut ha nytta av det vi gått igenom idag – jag tycker att det här med kompetensförsörjningstankarna är sånt man kan plocka med sig till sin egen verksamhet – att tänka utifrån långsiktiga utmaningar.

Vi rekryterar flygledare och det är väldigt viktigt för oss att ha hjälp av olika verktyg. Det handlar ju inte bara om att hitta rätt kognitiva förmågor utan även rätt personlighet som fungerar i det utmanande yrket, och där är Garudas KompetensProfil en otroligt stor hjälp för oss. Det är också spännande att höra vad man behöver och hur vi kan tänka när det kommer till employer branding, för att kunna locka rätt personer.”