Ulrik Wilbek: Om motivation

Ulrik Wilbek: Om motivation

Ulrik Wilbek: Om motivation

Wilbek bogUlrik Wilbek, tidigare landslagstränare i handboll och nuvarande sportchef för Danmarks handbollsförbund och författare av boken ”Motivation – i medvind & modvind”. På Garudas ERFA-dag gav han med boken som utgångspunkt sin syn på hur vi motiverar andra och oss själva: ”Det mest spännande när vi arbetar med motivation är, enligt min uppfattning, frågan om hur man inspirerar andra och sig själv.”

Nyckelorden när medarbetare eller idrottare ska motiveras är enligt Ulrik Wilbek: mening, fokus och planering. Med exempel från sin nya bok berättade han för deltagarna om några av de iakttagelser han gjort under sina många år som landslagstränare:

”Oavsett vilken uppgift man står inför ska den vara meningsfull för en själv och teamet. Det gäller med andra ord att sätta upp både gemensamma och individuella mål. Och när det gäller de individuella målen är det inte minst relevant att finna sitt eget fokusområde”, lät det bland annat från den framgångsrike tränaren.

”I sportens värld blir det mycket tydligt när målsättningen ändras från att undvika till att uppnå”, fortsatte Wilbek och använde fotbollsklubben Hobro som exempel på ett lag som – kort sagt – blev framgångsrikt när det beslutade sig för att ändra målsättningen från att ”undvika förlust” till att istället ”nå den bästa placeringen i klubbens historia” (för de få oinvigda betydde detta att Hobros sista år, tvärtemot alla odds och experter, gick upp i landets bästa fotbollsserie).

Förutsättningen för framgång

Deltagarna på ERFA-dagen fick flera exempel på hur man genom att arbeta med motivation skapar förutsättningen för framgång. ”När folk frågar mig var jag gjort störst skillnad under min tid i landslaget svarar jag ’att vi lyckades etablera en kultur där man numera accepterar och värdesätter att alla ska göra det de är bra på’. Och just det att ta ansvar och känna sig som en del av ett lag är mycket motiverande”, sa Ulrik Wilbek.

Vi kan lära av varandra

Poängerna från sportens värld presenterades på ERFA-dagen för drygt 50 yrkesmänniskor inom HR. ”Går man 20 år tillbaka i tiden var det inte många inom näringslivet som tog resultaten av vårt talang- och teamarbete inom sportvärlden på allvar. Det förlöjligades nästan. Men så är det inte längre. Det finns idag en genomgående insikt om att vi självklart kan lära av varandra”, sa Ulrik Wilbek då han avslutat sitt inlägg.

Sportens värld har emellertid också tagit lärdom av näringslivets resultat, och det var just Ulrik Wilbek som tillsammans med den assisterande tränaren Peter Bredsdorff-Larsen introducerade Garudas profilverktyg för herrlandslaget. Med framgång: ”Vi använde i första hand profilerna till att synliggöra skillnaderna mellan spelarna, men också till att motivera. Helt enkelt genom att organisera en inbördes turnering där de olika färgerna kämpade mot varandra. Den övningen gav oss alla en mycket värdefull grund för de kommande årens framgång med landslaget”, berättade han.

Profilverktyg för landslaget

Senare blev arbetet med profilverktygen en naturlig del av landslagets förberedelser och ständiga strävan efter optimala prestationer. ”Nu arbetar vi med att implementera profilverktygen för alla landslag, och vi har påbörjat studier som förhoppningsvis kommer att göra oss ännu klokare på hur vi på bästa sätt kan motivera de enskilda utövarna.”


WilbekMotivation i medvind och motvind

Ulrik Wilbek har verkligen bevisat att han kan motivera ett lag spelare till att prestera sitt allra bästa. Nu är han aktuell med en  bok om motivation, ”Motivation – i medvind og modvind”, där han bland annat beskriver hur han använder Garudas verktyg till att utveckla individer och team i yrkesmässiga sammanhang, men också inom elitsporten.

Läs mer om Wilbeks bok här (på Garuda.dk)