Det är med stor sorg i hjärtat som vi meddelar att vår grundare har gått bort.

Finn Havaleschka (1947-2023) grundade Garuda år 1982 med visionen att ”skapa balans mellan människor”. Han var känd för att utveckla lättförståeliga personprofiler, dialogverktyg och metoder för ledar- och HR-aktiviteter som flitigt används av många företag och organisationer i Norden och internationellt. Dessa verktyg och modeller fokuserar på att skapa givande samtal, nyfikenhet och arbetsglädje för såväl företag som kandidater.

Han var även en populär och flitig författare till flera böcker inom personlig utveckling, ledarskap, mental träning och kommunikation. Exempel på dessa är ”Din Profil”, ”Använd din personliga potential”, ”Fokuserat ledarskap” med flera.

Finn Havaleschka, som ursprungligen var utbildad konditor och senare Cand.scient.pol. vid Århus universitet, började som konsult för flera företag, däribland Bang & Olufsen och Mercuri Urval, innan han år 1982 beslutade sig för att starta eget företag – Garuda. Garuda blev snabbt framgångsrikt och erbjöd på den tiden olika tjänster inom urval, kompetensbedömning, handledning och ledarutveckling. Sedan dess har Garuda även etablerat sig inom sportvärlden, tex inom golf, e-sport, handboll och fotboll.

I över 35 år var Finn Havaleschka den kreativa kraften bakom företagets produkter och koncept, som än i dag bygger på hans Huvud-Hjärta-Ben™-modell samt Fokus-modellen. De senaste åren har han inte varit operativ i företaget, men har på nära håll följt utvecklingen av Garuda som nu erbjuder digitala verktyg, plattformar, kurser och modeller till både nordiska och internationella företag som arbetar med rekrytering, att behålla och utveckla medarbetare, talanger och ledare.

Utöver sin hängivenhet för Garuda var han också känd som en livsnjutare och ägnade sig gärna åt sina stora passioner; golf, piprökning och fina cigarrer. Han kunde berätta i timmar om sina upplevelser, stora erfarenhet och passion.

Finn Havaleschka somnade plötsligt in torsdagen den 12 oktober 2023, utan föregående sjukdom. Han lämnar efter sig sin fru, sina tre barn och barnbarn. Han kommer att saknas av sin familj, vänner, kollegor och alla de han berörde med sitt livsverk. Vi på Garuda kommer att fortsätta att sprida vår grundares vision; ”att skapa balans mellan människor”.

Vila i frid.

12 oktober 2023 – Garudas anställda, styrelse och ledning.