Se undermeny
FokusModellen
FokusProfilen och BasProfilen, som bygger på FokusModellen, ger en tydlig överblick över individers fokusområden och hjälper till att utveckla individer och förbättra samarbete i grupper. För att använda dessa profiler krävs en certifieringsutbildning.
Hem › Vi erbjuder › Utbildning › Fokusmodell
Certifiering i FokusModellen
Certifieringsutbildningen i FokusModellen ger dig både en pedagogisk modell och konkreta verktyg för att skapa förutsättningar för att få individer och grupper att växa och utvecklas. Du lär dig arbeta med profiler för att kartlägga bland annat styrkor och behov och får praktiska tips på övningar och workshops samt ett omfattande stödmaterial, så att du själv kan facilitera teamprocesser och leda olika utvecklingsprocesser.
Information om kursen
Pris
9.500 SEK exkl. moms.
Certifieringskursen i FokusModellen genomförs under en heldag och inkluderar fika och lunch.
Ett omfattande handledarmaterial med övningar och workshops för individ- och teamutveckling ingår också i utbildningen.
Utbildningen hålls i Malmö men det finns även möjlighet för företagsintern utbildning.
- 02/04/25
- 28/05/25
Vi erbjuder även en fortsättningskurs som du kan läsa mer om här.
Anmäl dig till certifieringsutbildning i FokusModellen
Använd gärna formuläret för visat intresse för utbildningen så kontaktar vi dig för mer information om pris och tillgänglighet.
Vad kan du använda FokusModellen till?
FokusModellen är en pedagogisk modell som visar vad individer och grupper, föredrar att fokusera sin tid och energi på i vardagen och syftar till att skapa dialog kring styrkor, drivkrafter, utmaningar och utvecklingsmöjligheter.
De fyra fokusområdena är Utvecklarfokus, Integratorfokus, Resultatfokus och Grundarfokus.
Under kursen lär du dig vad som kännetecknar de fyra fokusområdena och hur du kan använda profilverktygen FokusProfilen och BasProfilen för att skapa reflektion och dialog.
Fokusmodellen kan användas för:
Individutveckling
Teamutveckling
Medarbetarsamtal
Konfliktlösning
Utveckling av ledarskap
Karriärutveckling
Senaste nytt från bloggen
Bloggen innehåller mer än 100 inlägg – med både artiklar och e-böcker – som täcker ämnen inom rekrytering, onboarding, utveckling, employer branding och profilverktyg.
Vårt fokus är att förse dig med ny kunskap och inspiration inom HR och ledarskap.
Så besök bloggen och se vad du får.
Trevlig läsning.
Senaste blogginläggen
Forskning möter praktik: Så förbättrar vi digital rekrytering och motverkar bias
Förbättra digital rekrytering Jobmatch-profiler rekrytering Forskning möter praktik: Så förbättrar vi digital rekrytering och motverkar bias Del på LinkedIn I en tid då mycket av vår kommunikation och våra beslut sker digitalt, har rekrytering också förändrats i grunden. Algoritmer, AI och digitala urvalsverktyg skapar nya möjligheter – men också nya utmaningar. I ett ambitiöst forskningsprojekt mellan Garuda och Aarhus Universitet, med avstamp i Mette Jakobsens doktorsavhandling, undersöks hur vi kan minska bias i rekrytering och skapa rättvisa processer där kompetens står i centrum. En digital framtid kräver medvetna val Det är lätt att tro att digitaliseringen automatiskt leder till mer objektiva beslut. Men forskningen visar att utan aktiv reflektion och strukturerade processer riskerar vi snarare att förstärka existerande snedvridningar. Ofta följer digitala rekryteringsverktyg våra invanda mönster – och förstärker dem i stor skala. Jakobsens forskning och Garudas praktiska erfarenheter pekar på flera utmaningar som måste adresseras: Algoritmer återskapar gamla mönster, om de tränas på historiska data med inbyggda orättvisor. Digitala filter riskerar att exkludera kandidater som har alternativa karriärvägar eller otraditionella profiler. Omedvetna fördomar förstärks, när processer sker snabbt och utan struktur. Därför krävs medvetna, mänskliga val för att digitaliseringen ska bli ett verktyg för rättvisa – inte ett hinder. Bias i fokus: Vad forskningen visar Människor är inte objektiva bedömare – och det gäller även i professionella sammanhang. Forskningsprojektet kartlägger olika typer av bias som smyger sig in i våra bedömningar, ofta omedvetet. Att förstå dessa mönster är ett första steg mot att motverka dem. Några av de vanligaste formerna av bias i rekrytering är: Affinity bias: – vi dras till personer som liknar oss själva, vilket påverkar urval och intervjuer. Name bias: – namn som uppfattas som “främmande” kan påverka första intrycket negativt. Confirmation bias: – vi letar efter information som bekräftar det vi redan tror, snarare än att vara öppna för nya perspektiv. I forskningsprojektet visade det sig att dessa mönster ofta styrde samtalen om kandidater – även när meriterna var likvärdiga. Därför är det avgörande att skapa strukturer där
Effektiv Onboarding – en investering i framtiden
Att ge nya medarbetare en bra start är avgörande för både deras trivsel och prestation. Idag pratar vi inte längre om en kort och formell introduktion utan om onboarding – en längre, mer genomgripande process som hjälper den nyanställde att komma in i både sin roll och organisationens kultur. En effektiv onboarding handlar om att skapa en miljö där den nya medarbetaren inte bara lär sig sina arbetsuppgifter, utan också känner sig trygg och inkluderad i sitt nya sammanhang. Introduktion vs onboardingIntroduktion brukade förr mest handla om att ge nyanställda praktisk information om regler, rutiner och system under deras första dagar på jobbet. Det var ofta inte mycket mer än en checklista som skulle bockas av. Dagens onboarding däremot, är en mer holistisk process. Den sträcker sig över en längre period och fokuserar på att ge den nyanställde förutsättningar att trivas, utvecklas och bli en del av organisationens kultur och mål. Det handlar helt enkelt om att skapa en miljö där den nya medarbetaren kan känna sig trygg och växa in i sin roll på ett sätt som främjar både prestation och trivsel. Vinsterna med effektiv onboardingEffektiv onboarding är även en strategisk investering. Forskning har visat att en genomtänkt onboarding leder till att medarbetare blir mer lojala, presterar bättre och stannar längre på sina arbetsplatser. En ny studie från Karolinska Institutet (Onboarding 2.0 från 2023) visar dessutom att effektiv onboarding stärker arbetstillfredsställelsen, minskar stressrelaterad ohälsa och förbättrar medarbetarnas välmående på lång sikt. Med andra ord – en god onboarding är inte bara bra för individen utan också för verksamheten i stort. Individanpassad onboarding för bättre lärandeEn viktig aspekt av modern onboarding är att den anpassas efter individens specifika behov och förutsättningar. När en person är ny på jobbet, står de inför både kognitiva och sociala utmaningar. Det handlar om att snabbt ta in stora mängder ny information och samtidigt navigera i nya sociala sammanhang. Detta kan vara mentalt krävande, och därför är det viktigt att skapa en struktur som minskar den kognitiva belastningen och stärker självkänslan. Ladda
Kompetensmodell + Kortlek = Sant
Så gör du kravprofilsarbetet roligare och mer givande De flesta är väl medvetna om att en genomtänkt kravprofil är grunden för en lyckad rekrytering. Ändå händer det ofta att just denna del förbises, särskilt när det gäller kravprofilen för egenskaper. Det beror inte på att egenskaper ses som mindre viktiga – ”personlig lämplighet” värderas vanligtvis högt. Snarare är det för att många kanske litar lite för mycket på sin magkänsla när de bedömer kandidater, och för att det kan vara svårt att tydligt definiera och bedöma egenskapernas styrkor och utmaningar i relation till olika arbetsuppgifter. I denna artikel ska vi visa hur du kan göra kravprofilsarbetet inte endast mer underbyggt, utan även roligare och mer intressant genom att använda en kompetensmodell och en kortlek. Med dessa verktyg kan du skapa en mer strukturerad process som ökar chansen att hitta rätt person för rätt tjänst. Vad är en kompetensmodell? En kompetensmodell kan beskrivas som en uppsättning egenskaper som är noggrant utvalda för att vara relevanta vid bedömningen av en persons personlighet. Varje egenskap har en tydlig definition och tillsammans utgör de ett strukturerat ramverk som används för att beskriva vilka egenskaper som krävs för att matcha specifika arbetsuppgifter. Varför använda en kompetensmodell? Fördelen med att använda en kompetensmodell i kravprofilsarbetet, jämfört med att själv definiera vad olika egenskaper innebär, är att det sparar tid och skapar en gemensam förståelse för egenskapernas betydelse. Detta minskar risken för missförstånd och inkonsekventa bedömningar av kandidater. Om du dessutom har en personprofil som utgår från samma egenskapsbegrepp, så kan du också lättare skapa en värdefull röd tråd från kravprofilsarbetet till kartläggning och matchning av kandidatens egenskaper. Ytterligare en stor fördel, är att du kan använda dig av intervjufrågor som är framtagna just för dessa egenskaper i stället för att komma på egna varje gång. Garudas kompetensmodell Garudas Kompetensmodell utgår från 16 olika egenskaper som delas upp i en enkel modell som kallas Huvud-Hjärta-Ben-modellen. Huvudets egenskaper handlar om hur vi tar oss an problemlösning Hjärtats egenskaper handlar om hur
Få värdefull kunskap i din inkorg
Om du anmäler dig till Garudas nyhetsbrev kommer vi att skicka dig den senaste kunskapen om HR och ledarskap